
Een kleine opmerking voordat we met deze top 10 beginnen: we hebben enkel echte, functionele wolkenkrabbers meegeteld en geen observatietorens, schoorstenen of zendmasten. Als we dat soort gebouwen wel zouden meetellen, zou de nummer één in deze top 10 nog altijd het hoogste gebouw ter wereld zijn, maar zou bijvoorbeeld de Tokio Skytree, een televisiezendmast in Tokio met een gigantische antenne bovenop, het op één na hoogste gebouw worden. En dat vinden we een beetje valsspelen. In de gebouwen in deze top 10 kun je tot bijna helemaal bovenin nog gewoon wonen en werken.
10. Taipei 101 (Taipei, Taiwan) – 508 meter

De Taipei 101 was tussen de officiële opening in 2004 en de opening van de nummer één in deze top 10 het hoogste gebouw ter wereld. Sindsdien gaat het hard qua concurrentie. Inmiddels is het gebouw nog slechts de hekkensluiter in de wereldwijde top 10 van hoogste gebouwen. Dat neemt niet weg dat dit zeer gezichtsbepalende gebouw in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, nog altijd een echt geweldig hoog gebouw is. De naam Taipei 101 komt trouwens van het aantal bovengrondse verdiepingen. De vijf ondergrondse verdiepingen van het gebouw zijn nog niet eens meegeteld.
9. China Zun (Beijing, China) – 528 meter

Dat de Taipei 101 zo snel zakt in de ranglijst, komt vooral op het conto van China. In talloze steden schieten de ultrahoge wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de China Zun, officieel de CITIC Tower. Althans, voor onze begrippen. Voor Chinese begrippen duurde het met zo’n zeven jaar nog best lang voordat de toren vanaf de fundering tot het hoogste punt af was. Voor wie het aandurft om helemaal naar boven te gaan wacht er een leuke verrassing: de China Zun heeft op 524 meter hoogte een daktuin.
8. Tianjin CTF Finance Centre (Tianjin, China) – 530 meter

De naam van het Tianjin CTF Finance Centre komt opvallend veel overeen met die van het Guangzhou CTF Finance Centre. De hoogte trouwens ook. Dat komt omdat zowel de nummer acht als de nummer zeven in deze top 10 eigendom zijn van Chow Tai Fook Enterprises, afgekort CTF. Toch zijn er wel degelijk verschillen, en dat is de reden dat ze niet op een gedeelde zevende plaats staan. De toren in Tianjin is namelijk van buiten weliswaar even hoog, maar van binnen dertien verdiepingen lager. En dat komt niet omdat de plafonds hoger zijn, maar omdat er meer loze ruimte in het gebouw zit. Bij nummer 7 zit de bovenste verdieping maar liefst 54 meter hoger, op 494 in plaats van 440 meter. Dat rechtvaardigt wat ons betreft ook een hogere notering in de top 10 van hoogste gebouwen.
7. Guangzhou CTF Finance Centre (Guangzhou, China) – 530 meter

Vanwege die extra verdiepingen steekt het Guangzhou CTF Finance Centre zijn evenknie in Tianjin nog op een andere manier naar de kroon. Het gebouw heeft namelijk een paar van de snelste liften ter wereld. En nog bijna honderd langzamere, want er zitten er in totaal 95 in. Maar goed, twee zeer snelle dus. In die liften ga je met maximaal 71,9 kilometer per uur naar boven. Oftewel, in wat meer inzichtelijke eenheden: 1.200 meter per minuut. Het maximale traject van de 95 verdiepingen hoge liftschachten, vanaf het straatniveau tot in de lobby van het hotel op de bovenste verdiepingen, duurt dan ook maar 43 seconden.
6. One World Trade Center (New York, VS) – 541 meter

Als je kijkt naar de rest van deze top 10, zou je misschien kunnen denken: hoezo is het herbouwde World Trade Center niet nog een stuk hoger gemaakt? Gezien de opmerkelijke voorgeschiedenis, en de toch al zeer hoge skyline in New York, zou dat niet onlogisch zijn. Totdat je het als een Amerikaan bekijkt. Dan meet je de hoogte namelijk niet in meter, maar in voet. En het One World Trade Center is exact 1.776 voet hoog. Het jaar waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. Zeer symbolisch dus. En bovendien is het One World Trade Center evengoed een flink stukje hoger dan welk ander gebouw in de VS dan ook.
5. Lotte World Tower (Seoul, Zuid-Korea) – 555 meter

De economische groei in ontwikkelingslanden is de laatste jaren regelmatig fors hoger dan die in ontwikkelde landen. Symbolisch bewijs: de Lotte World Tower. Dat is namelijk de hoogste wolkenkrabber in een OESO-land (min of meer de club van rijke landen). Wereldwijd is het echter slechts het vijfde hoogste gebouw. Wel heeft de Zuid-Koreaanse Lotte World Tower het op twee na hoogste aantal verdiepingen: 123. Het is ook de moeite waard om op te merken dat deze wolkenkrabber zeer prominent aanwezig is in de skyline van Seoul. Het daarna hoogste gebouw van de stad komt net iets verder dan de helft.
4. Ping An Finance Centre (Shenzhen, China) – 599 meter

Het vierde hoogste gebouw in deze top 10 is net minder dan 600 meter hoog. Het is op zichzelf een vrij saai gebouw, in een vrij saaie zakenwijk in een Zuid-Chinese stad. Alleen is deze toren wel opvallend veel hoger dan de omliggende gebouwen. In één van de snelst groeiende steden van China gaan dergelijke zaken dan ook … nou ja, snel dus. Enkele jaren terug was de Kingkey 100, 442 meter van onder tot boven, namelijk nog het hoogste gebouw van de stad. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de nu al indrukwekkende skyline over enkele jaren echt tot de fraaiste ter wereld zal behoren.
3. Abraj Al-Bait Clock Tower (Mekka, Saudi-Arabië) – 601 meter

Op nummer 3 een gebouw dat vele records heeft gebroken. Nu is dit niet het hoogste gebouw ter wereld, maar de Abraj Al-Bait Clock Tower is na de officiële opening wel het hoogste hotel ter wereld, het gebouw met het grootste vloeroppervlakte ter wereld (1,5 miljoen vierkante meter – tienduizend keer zo groot als het gemiddelde Nederlandse huis), het gebouw met de hoogste klokkentoren ter wereld en het gebouw met de grootste klok ter wereld. Een aardig bewijs voor de enorme schaal waar het bij dergelijke gebouwen over gaat: de minutenwijzer op de klok is 22 meter lang; de wijzer voor de uren 17 meter, en de klok zelf heeft een doorsnede van 46 meter. Overigens is het voor de meeste Nederlanders maar goed dat het gebouw zo hoog is. We mogen het namelijk alleen vanaf een flink afstandje zien. Mekka is officieel een gesloten stad, die alleen voor moslims toegankelijk is.
2. Shanghai Tower (Shanghai, China) – 632 meter

Ook bij deze wolkenkrabber vallen we weer vooral van onze stoel door de snelheid waarmee China zijn gebouwen ontwikkelt. In 1999 werd om de hoek bij waar nu de Shanghai Tower staat de Jin Mao Tower gebouwd. Met 421 meter was het tot en met 2007 het hoogste gebouw in China. Toen werd namelijk het Shanghai World Financial Center voltooid – eveneens op minder dan een steenworp afstand. Dat was met 492 meter toch weer heel wat hoger. En inmiddels staan er dus drie superhoge gebouwen op loopafstand van elkaar, met als ultieme uitschieter de 632 meter hoge Shanghai Tower. We wachten in spanning op de volgende stap…
1. Burj Khalifa (Dubai, VAE) – 828 meter

Tot nu toe ging het er in deze top 10 vrij gemoedelijk aan toe. Vanaf een weliswaar onvoorstelbaar hoog instapniveau van ruim 500 meter kwamen er met ieder plekje hoger in de top 10 hooguit enkele tientallen meters bij. Tussen de nummer één en de nummer 2 valt er nu opeens een gat van 196 meter. Inderdaad, fors hoger dan het hoogste gebouw van Nederland. En da’s enkel nog het verschil. In absolute getallen is het hoogste gebouw ter wereld een werkelijk onvoorstelbare 828 meter hoog. Beslist de terechte winnaar! En dat was dan ook echt waar het Dubai om te doen was, want geografisch gezien is er daar geen enkele reden om in de hoogte te bouwen. Nee, het vijfde rijkste land ter wereld wilde gewoon laten zien dat ze de grootste hebben. Met de Burj Khalifa is dat Dubai zonder meer gelukt.
Geef een reactie