
- geen verplicht leesvoer, zoals het Rode Boekje van Mao (oplage enkele miljarden exemplaren);
- geen religieuze boeken (waaronder de Bijbel, die met meer dan zes miljard drukken duidelijk wint in die categorie);
- geen standaardwerken en encyclopedieën (je kunt je bijvoorbeeld wel voorstellen hoe vaak de Chinese versie van de Dikke Van Dale is verkocht, en zo zijn er nog tal van voorbeelden); en
- geen regelmatig herziene werken (zoals het jaarlijks geüpdatete Guinness Book of World Records, waarvan inmiddels het honderdmiljoenste exemplaar is verkocht).
Kortom, we kijken alleen naar echte leesboeken. Een aardige bijkomstigheid van dat besluit is dat deze top 10 daardoor waarschijnlijk ook ruwweg correspondeert met de top 10 van meest gelezen boeken ter wereld.
Overigens staan er geen van oorsprong Nederlandstalige boeken in deze top 10. Het meest verkochte Nederlandstalige boek, Het Achterhuis van Anne Frank, komt met circa 30 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd nog niet eens in de buurt van de toppers. Zelfs de meest succesvolle boekenserie, Nijntje, komt met alle 119 boekjes samen amper op de 80 miljoen exemplaren van de nummer 10 hieronder. Het zijn dan ook echt zeer extreme bestsellers. Een aardige illustratie van dat feit is dat alleen nummers 3 en 6 niet (meermaals) zijn verfilmd.
10. The Da Vinci Code (De Da Vinci Code), Dan Brown – 80 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd
Dan Browns superbestseller uit 2003 is het meest recente boek in deze top 10. Waar het voor velen simpelweg een amusante thriller was, heeft het door de beladen thematiek – de katholieke Kerk – ook felle discussies opgeleverd. Het is dan ook expres prikkelend geschreven, met een intrigerende verweving van feit en fictie. Een realistisch decor, met wereldsteden zoals Rome en Parijs, biedt de achtergrond voor historische fictie over onder meer de rol van de Kerk en vermeende bijbedoelingen van lang overleden kunstenaars, waaronder Leonardo da Vinci – zie de titel.
9. She (Zij), Henry Rider Haggard – 83 miljoen ex.
Sir Henry Rider Haggard is in Nederland heel wat bekender om zijn boek King Solomon’s Mines, maar She is wereldwijd met stip zijn meest verkochte boek. Beide boeken hebben overigens een belangrijke geschiedkundige rol, waar Rider Haggard ook bekend mee is geworden. Als emigrant naar Zuid-Afrika in 1875 beschrijft hij in vele boeken met veel kleur hoe de Victoriaanse Engelse imperialisten in die tijd leefden. De denkbeelden die hij in zijn boeken naar voren brengt, worden sinds de jaren 1970 dan ook in toenemende mate beschouwd als racistisch, vrouwonvriendelijk en bovenal ouderwets. Destijds waren zijn boeken evenwel ware bestsellers. En ook in de 21e eeuw wordt hij nog graag gelezen, al is het maar om het levensechte tijdbeeld dat hij schetst.
8. The Lion, the Witch and the Wardrobe (Het betoverde land achter de kleerkast), C.S. Lewis – 85 miljoen ex.
C.S. Lewis’ zevendelige kinderboekenserie De kronieken van Narnia is één van de best verkochte kinderboekenseries ooit, en Het betoverde land achter de kleerkast is daarvan het belangrijkste deel. Het is overigens bijzonder toevallig dat Lewis een goede vriend was van Tolkien, die tweemaal in deze top 10 voorkomt. Beide schrijvers zijn er daarnaast in geslaagd om boeken te schrijven die niet enkel in de jaren 1950 populair waren, maar dat lang daarna nog waren. Zo is De Hobbit (zie #7) 75 jaar na publicatie verfilmd, en is het eerste van de zeven delen van De kronieken van Narnia 55 jaar na publicatie nog eens als film uitgebracht. Het betoverde land achter de kleerkast is trouwens al diverse malen verfilmd.
7. The Hobbit (De Hobbit), J.R.R. Tolkien – 100 miljoen ex.
De Hobbit is de oorspronkelijk als kinderboek bedoelde ‘prequel’ van wellicht wel de belangrijkste roman van de 20e eeuw, In de ban van de ring (#2 in deze top 10). Het is eveneens de vertelling van een epische queeste, al is het boek beduidend korter dan het vervolg. Dat maakt overigens voor de verfilming uit 2012-2014 niet uit. Net als In de ban van de ring is De Hobbit in drie delen verfilmd.
6. Hónglóu mèng (Droom van de rode kamer), Cao Xueqin – 100 miljoen ex.
Dit boek is waarschijnlijk niet bijster bekend onder het Nederlandse publiek, maar het wordt gezien als één van de belangrijkste werken uit de Chinese literatuur. En ja, aangezien het Chinees de meest gesproken taal ter wereld is, kom je dan al snel in deze top 10 terecht. Droom van de rode kamer is een semiautobiografische roman over het leven van de Chinese aristocratie in de 18e eeuw. Vanwege de vaak zeer gedetailleerde beschrijvingen is het voor velen tot in de 21e eeuw zeer interessant gebleven om te lezen. De titel refereert overigens aan de ruimtes in landhuizen waarin veel meisjes van gegoede komaf een beschermd leven leidden.
5. And Then There Were None (En toen waren er nog maar…), Agatha Christie – 100 miljoen ex.
Volgens het Guinness Book of World Records heeft Agatha Christie meer boeken verkocht dan wie ook: ruwweg vier miljard. En toen waren er nog maar… is daarvan waarschijnlijk de belangrijkste, en in elk geval de meest verkochte. Overigens heette het boek oorspronkelijk anders, maar de titel is samen met de tijdsgeest gewijzigd. Toen het in 1939 werd gepubliceerd was de titel namelijk Ten Little Niggers (Tien kleine negertjes), naar het kinderrijmpje (in politiek ietwat correctere kringen wellicht bekend als Tien kleine indiaantjes). In Nederland werd pas bij de 18e editie in 2004 een wijziging in de titel aangebracht, hoewel de Engelse editie al veel eerder werd aangepast.
4. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter en de steen der wijzen), J.K. Rowling – 110 miljoen ex.
De Harry Potter-serie is de meest verkochte boekenserie ooit. Er zijn wereldwijd bijna een half miljard exemplaren verkocht. Dit boek is het eerste en best verkochte deel. Ook in Nederland zijn de boeken enorm succesvol. Toen dit eerste deel uitkwam begon de Harry Potter-gekte wat langzaam, maar vooral de laatste delen hebben alle records gebroken qua verkoopsnelheid, met taferelen als nachtelijke wachtrijen voor boekwinkels en dergelijke. Ook de verfilmingen zijn razend populair; het is ook de meest succesvolle filmreeks ooit. En de films behoren overigens tot de duurste ooit gemaakt.
3. Le Petit Prince (De kleine prins), Antoine de Saint-Exupéry – 140 miljoen ex.
Dit bijzondere (kinder)boek werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog door de piloot en verzetsstrijder Antoine de Saint-Exupéry. Nog geen jaar na de publicatie in 1943 kwam hij om tijdens een militaire verkenningsvlucht, zonder ooit enige inkomsten van het boek te hebben ontvangen. Na zijn dood groeide De Kleine Prins uit tot het meest gelezen én meest vertaalde Franstalige boek ooit. Hoewel het aan velen als kinderboek wordt voorgelezen, bevat deze novelle voor de volwassen lezer een heel aantal diepere boodschappen.
2. The Lord of The Rings (In de ban van de ring), J.R.R. Tolkien – 150 miljoen ex.

1. A Tale of Two Cities (Een geschiedenis van twee steden), Charles Dickens – 200 miljoen ex.

Geef een antwoord