In totaal leven er nu naar schatting een paar honderd mensen op aarde die meer dan 110 jaar oud zijn. Velen van hen zijn vrouw, net zoals de voltallige top 10 hieronder. Daarom geven we onderaan dit artikel ook nog een kort overzicht van andere recordhouders, zoals de oudste man ooit, de oudste Nederlander ooit en de oudste nu nog levende mens Nederlander.

10. Susannah Mushatt Jones – 116 jaar en 311 dagen

De Amerikaanse Susannah Mushatt Jones werd geboren op 6 juli 1899, scheidde in 1933 van haar man en ging in 1965 met pensioen. En toen leefde ze nog ruim een halve eeuw, tot haar dood op 12 mei 2016. Al die tijd rookte en dronk ze niet. Wel ontbeet ze dagelijks met spek en roereieren. Als honderdplusser werd ze slechtziend, slechthorend en slecht ter been. Evenwel bleef ze verder eigenlijk gewoon gezond. De laatste driekwart jaar voor haar dood was ze de oudste levende mens ter wereld.

9. María Capovilla – 116 jaar en 347 dagen

María Capovilla werd op 14 september 1899 geboren in Ecuador en overleed op 27 augustus 2006. Daarmee is ze nog altijd de oudste Zuid-Amerikaanse die ooit heeft geleefd. Het scheelde overigens niet veel of ze had dat record nooit ook maar benaderd. Op haar honderdste werd ze ernstig ziek. De priester had haar zelfs al de laatste sacramenten toegediend. Ze herstelde echter wonderwel en leefde de volgende zestien jaar in relatief goede gezondheid. Tot enkele maanden voor haar dood had ze bijvoorbeeld slechts minimale ondersteuning nodig bij het wandelen.

8. Misao Okawa – 117 jaar en 27 dagen

Op haar verjaardag op 5 maart 2013 werd de Japanse Misao Okawa de vijfde persoon ooit die 117 jaar had geleefd. Daarmee was haar leven eigenlijk nog niet eens zo heel lang, vond ze. Ze was dan ook praktisch haar hele leven in goede gezondheid. Haar geheim? Veel sushi en veel slaap.

7. Emma Morano – 117 jaar en 137 dagen

Emma Morano, de oudste Italiaanse ooit, had van huis uit sterke genen meegekregen. Zo werden onder andere haar moeder, tante en enkele broers en zussen ouder dan 90, één zus zelfs 102. Toch is dat nog aanzienlijk minder oud dan Emma Morano zelf. Ze leefde van 29 november 1899 tot 15 april 2017 en werd daarmee 117 jaar en 137 dagen. Emma had verschillende theorieën over hoe ze zo oud kon worden. Zoals haar dieet – vaste elementen waren drie eieren, een glas zelfgestookte grappa en wat koekjes of chocolade iedere dag. Ook dacht ze dat het ermee te maken had dat ze al sinds 1938 single was, en dat ze altijd positief bleef over haar eigen toekomst.

6. Violet Brown – 117 jaar en 189 dagen

Emma Morano (#6 in deze lijst) was de oudste levende persoon ter wereld geworden na het verscheiden van Susannah Mushatt Jones (#10). Na de dood van Morano nam Violet Brown het stokje over. Toen had ze overigens al diverse andere leeftijdsrecords te pakken. Ze was bijvoorbeeld al jarenlang de oudste Jamaicaanse ooit. Ook één van haar zoons brak een leeftijdsrecord. Toen hij op 97-jarige leeftijd overleed, was hij de oudste mens ooit waarvan nog één van de ouders in leven was. Violet Brown had geen speciale verklaring voor haar hoge leeftijd, behalve dat ze zich onthield van rum. Ze leefde van 10 maart 1900 tot 15 september 2017.

5. Nabi Tajima – 117 jaar en 206 dagen – oudste nu levende mens ter wereld

De Japanse Nabi Tajima werd geboren op 4 augustus 1900. Daarmee is ze, sinds de dood van Violet Brown (#6) de oudste levende mens ter wereld. Ook kruipt ze langzaam maar zeker omhoog in de top 10 van oudste mensen die ooit geleefd hebben. Waar sommige mensen eenzaam worden op hoge leeftijd, krijgt zij er juist steeds meer mensen bij in haar omgeving. Samen met haar man, die een eveneens respectabele leeftijd van 93 jaar oud haalde, verwekte ze negen kinderen. Zij hebben haar inmiddels 28 kleinkinderen, 56 achterkleinkinderen en 35 achterachterkleinkinderen geschonken.

4. Marie-Louise Meilleur – 117 jaar en 230 dagen

Marie-Louise Meilleur was de oudste Canadese mens die ooit heeft geleefd. Ze werd op 29 augustus 1880 geboren. Toen ze op 16 april 1998 overleed, woonde één van haar zoons inmiddels samen met haar in het bejaardentehuis en was haar oudste dochter de 90 gepasseerd. Ze rookte bijna 80 jaar lang en lustte graag een glaasje wijn op zijn tijd.

3. Lucy Hannah – 117 jaar en 248 dagen

Lucy Hannah, een Amerikaanse, leefde van 16 juli 1875 tot 21 maart 1993. Naast de op twee na oudste mens was ze ook de oudste zwarte Amerikaanse. Haar ouders hadden de slavernij nog meegemaakt (en overleefd), en Lucy dus opgevoed met de gedachte dat iedere dag weer een zegen was. Aangezien ze in dezelfde tijd leefde als Jeanne Calment (#1 hieronder) is Lucy Hannah tevens de houder van een opmerkelijk record: ze is de oudste mens ter wereld die nooit de oudste mens is geweest.

2. Sarah Knauss – 119 jaar en 97 dagen

De eveneens Amerikaanse Sarah Knauss leefde van 24 september 1880 tot 30 december 1999 en is daarmee de op één na oudste vrouw ter wereld. Volgens haar dochter, die 96 was toen haar moeder overleed, had ze haar lange levensduur vooral te danken aan haar relaxte levensstijl en het feit dat ze zich nooit ergens over opwond. Sarah Knauss was tijdens haar laatste jaren de oudste mens ter wereld die nog leefde. Op slechts twee dagen na heeft ze niet in drie eeuwen geleefd.

1. Jeanne Calment – 122 jaar en 164 dagen

De Franse Jeanne Calment is officieel de oudste mens ter wereld die ooit heeft geleefd. Ze werd geboren op 21 februari 1875 en overleed pas op 4 augustus 1997. Daarmee is ze de enige mens die ooit meer dan 120 jaar oud werd. Naar verluidt begon ze op haar 85e met schermen, kon ze nog fietsen tot haar honderdste en was haar dieet rijk aan olijfolie, port en vooral chocolade, waarvan ze een kilo per week consumeerde. Tegen alle waarschijnlijkheid in rookte ze ook van haar 21e tot haar 117e. Niet dat roken wordt aangeraden voor mensen die ernaar streven eveneens de oudste mens ter wereld te worden; wellicht was Jeanne Calment nog wel ouder geworden als ze niet rookverslaafd was geweest.

Andere extreem oude mensen

In de top 10 hierboven staan geen mannen en ook geen Nederlanders. Daarom bespreken we die hieronder nog even apart.

Oudste man die ooit heeft geleefd

De Japanse Jiroemon Kimura leefde van 19 april 1897 tot 12 juni 2013, in totaal 116 jaar en 54 dagen. Daarmee is hij de oudste man die ooit heeft geleefd, en de enige man op aarde die ouder dan 116 werd. Op zijn 65e ging hij met pensioen bij het postkantoor, maar hij bleef daarna nog tientallen jaren werken op een boerderij. Hij werkte heel bewust aan zijn gezondheid, onder meer met een goed dieet en veel lichamelijke activiteit. Hoewel de huidige top 10 van oudste mensen uit louter dames bestaat, was Jiroemon Kimura tijdens de laatste jaren van zijn leven wel de oudste nog levende mens ter wereld.

Oudste mens van Nederland die ooit heeft geleefd

Hendrikje (Henny) van Andel-Schipper was in de laatste maanden van haar leven de oudste mens ter wereld en is met haar 115 jaar en 62 dagen, van 29 juni 1890 tot 30 augustus 2005, ook de oudste Nederlander die ooit heeft geleefd. Na haar dood heeft ze haar lichaam aan de wetenschap geschonken. Uit onderzoek bleek dat ze de hersenen van een 60- tot 70-jarige bezat en wellicht ook een zeldzame DNA-mutatie had die haar tegen veroudering beschermde. De oudste Nederlandse man ooit was Jan Pieter Bos, die leefde van 12 juli 1891 tot 15 december 2002, 111 jaar en 156 dagen. Volgens zijn zoon verkeerde hij tot enkele maanden voor zijn dood in goede gezondheid en was hij nog altijd helder van geest.

Oudste nu nog levende Nederlander

De oudste nu nog levende man is Eelke Bakker, die op 28 juli 1910 werd geboren en dus ruim 107 jaar oud is. Diverse familieleden werden in de 90 en enkele zelfs in de honderd. Volgens zijn dokter zou Eelke Bakker zelf wel de 110 kunnen halen. Hij heeft dan ook nog geen rollator of zelfs wandelstok nodig en evenmin een bril bij het lezen. Ook de oudste Nederlander, een vrouw, verkeert nog in relatief goede gezondheid. Geertje Kuijntjes werd op 19 juli 1905 geboren en is daarmee inmiddels de 112 jaar gepasseerd. Ze ging op haar 102e nog alleen op vakantie in het buitenland en woonde tot haar 105e zelfstandig. En daarmee is de cirkel van het artikel heerlijk rond: zo wil iedereen toch oud worden?