Het gewicht van diamanten meet je in karaat. Een 1-karaats diamant weegt exact 200 milligram (0,2 gram). Het aantal karaat is een belangrijke maatstaf in de waardebepaling van diamanten, en van de meest beroemde diamanten ter wereld zijn er diverse recordzwaar en -groot. Zo was de duurste diamant die ooit geveild werd de op achttien na zwaarste: de Cullinan Heritage Diamant van 507 karaat. Deze ging in februari 2010 over de toonbank voor 36,7 miljoen euro. De allerduurste diamanten ter wereld zijn overigens niet te koop, en eigenlijk van onschatbare waarde; denk bijvoorbeeld aan de Koh-i-Noor.

Deze top 10 is opgesteld op basis van het aantal karaat van de ongeslepen, ruwe diamanten. De grootste geslepen diamant ter wereld is de Golden Jubilee Diamant (#6).

10. Centenary Diamant – 599 karaat

De naam van de Centenary Diamant laat zich vertalen als “Diamant van de Eeuw”, en dat is wellicht niet onterecht. De ruwe diamant woog 599 karaat, zo’n 120 gram, en was Grade D qua kleur. Dat is de hoogste schaal, hetgeen betekent dat de diamant geheel kleurloos en loepzuiver was. Na het slijpen woog de diamant nog altijd 273,85 karaat. Het is daarmee de grootste diamant ter wereld die ooit in die categorie is gevallen en tegelijkertijd geen insluitingen heeft. Hoewel de waarde van de diamant nooit publiek is vastgesteld (het is ook niet bekend wie de huidige eigenaar is), is wel bekend dat de Centenary Diamant ten tijde van de feestelijke onthulling in 1991 voor een slordige negentig miljoen euro was verzekerd.

9. Lesotho Brown – 601 karaat

De Lesotho Brown was een bruine diamant, de meest gebruikelijke kleur voor kleurdiamanten. De ongeslepen diamant woog 601 karaat, en was daarmee de op acht na grootste ongeslepen diamant ter wereld. Hij werd opgedeeld in 18 kleinere diamanten, waarvan de grootste uiteindelijk nog 71,73 karaat woog. De op drie na grootste, de Lesotho III (40,42 karaat), werd indertijd aan Jackie Kennedy geschonken en na haar dood in 1996 voor meer dan twee miljoen euro geveild.

8. Lesotho Promise – 603 karaat

De Lesotho Promise is de grootste diamant die in deze eeuw werd gevonden. In 2006 werd hij ontdekt, en in 2008 in Antwerpen doorverkocht voor ruim acht miljoen euro. De ruwe diamant is in het slijpproces opgedeeld in 26 kleinere diamanten, waarvan de grootste nu 75 karaat is. Overigens is de Lesotho Promise net als de Centenary Diamond qua kleur geclassificeerd als Grade D, maar met onzuiverheden.

7. Vargas Diamant – 726,6 karaat

De Vargas Diamant werd in 1938 in Brazilië ontdekt. Het was een roze diamant, die later in 29 kleinere diamanten is opgedeeld. De grootste geslepen diamant is de President Vargas (48,26 karaat), vernoemd naar de toenmalige Braziliaanse president Getúlio Dornelles Vargas.

6. Golden Jubilee Diamant – 755,5 karaat

De Golden Jubilee Diamant werd aanvankelijk als lelijk en onbelangrijk beschouwd. Het was een ruwe diamant met op het eerste oog vele insluitingen; hij werd aan een diamantslijper cadeau gedaan als proefkonijn voor de slijpwijze van de Centenary Diamant (zie #10), die als veel belangrijker werd beschouwd. Tot ieders verbazing kwam er echter een prachtige geslepen diamant uit: de grootste geslepen diamant ter wereld met een gewicht van maar liefst 545,67 karaat. En achteraf beschouwd is dat wellicht slechts een pleister op de wonde van de oorspronkelijke eigenaar, want nog altijd is de Golden Jubilee Diamant de op vijf na grootste ooit.

5. Millennium Star – 777 karaat

De Millennium Star was 777 karaat als ruwe diamant. Na het slijpen was daar nog 203,04 karaat van over. De diamant is tegenwoordig één van de beroemdste diamanten ter wereld door de schitterende peervorm. Ook is de diamant loepzuiver, Grade D en zonder onzuiverheden, en dus na de Centenary Diamant in dat opzicht de grootste ter wereld.

4. Incomparable Diamant – 890 karaat

De Incomparable Diamant is inderdaad onvergelijkbaar met andere diamanten als het gaat om de vindwijze en -plaats. De ruwe diamant, de grootste bruine diamant ooit gevonden, werd in 1984 door een jong meisje ontdekt tussen afval van een Congolese mijn. Het afval was tijdens het proces uitgesorteerd op de omvang van het puin; dat werd te groot beschouwd om nog diamanten te kunnen bevatten. De geslepen diamant was nog altijd fors; met 407,5 karaat de op twee na grootste geslepen diamant ter wereld.

3. Star of Sierra Leone – 968,9 karaat

De Star of Sierra Leone was één van de grootste ruwe diamanten ooit, maar is geslepen in 17 kleinere diamanten. Aanvankelijk woog de grootste daarvan ruim 140 karaat, maar door een inwendige fout werd ook die diamant later nog verslepen. Daardoor is de grootste overgebleven diamant slechts 53,96 karaat; nog altijd op zichzelf vrij veel, maar meer dan een decimering van het oorspronkelijke gewicht.

2. Excelsior Diamant – 971,75 karaat

De Excelsior Diamant werd al in 1893 ontdekt in Zuid-Afrika. Al in 1897 werd de ruwe diamant opgedeeld. Hij werd opgedeeld in tien diamanten van maximaal 69,68 karaat, hetgeen tegenwoordig als een groot verlies wordt gezien. Een dergelijk grote diamant zou immers gevierd moeten worden om zijn grootte, en bovendien vond men achteraf dat de zuiverheid van de diamant de diamantslijper in staat zou hebben kunnen gesteld om er één supergrote, wellicht wel de grootste, geslepen diamant ter wereld van te maken. Dat is echter niet gebeurd, dus leeft de nagedachtenis van de op één na grootste diamant ter wereld voort in deze top 10.

1. Cullinan Diamant– 3.106,75 karaat

De grootste diamant ooit is, met een wel heel forse afstand, de Cullinan Diamant. Hij is vernoemd naar James Cullinan, de eigenaar van Zuid-Afrikaanse mijn waar de enorme diamant in 1905 werd ontdekt. De ruwe steen was groter dan zijn hand en woog meer dan een halve kilo (621,35 gram om erg precies te zijn). Ook na het slijpen bleven er nog enorme diamanten over. De grootste van de in totaal negen kleinere diamanten is de Cullinan I oftewel de Great Star of Africa, die met 530,4 karaat tot de ontdekking van de Golden Jubilee Diamant de grootste geslepen diamant ter wereld was. De diamant bevindt zich nu tussen de Engelse kroonjuwelen (om nogmaals heel precies te zijn: in de knop van de scepter van de koningin) en zou bij een veiling waarschijnlijk één van de duurste diamanten ter wereld worden: de waarde wordt geschat op 300 miljoen euro.