In deze top 10 geven we van elk van de tien meest gesproken talen gesproken een omschrijving van de plaatsen waar ze gesproken worden, en leggen we in het kort uit hoe het komt dat er zoveel sprekers van zijn. We hebben in deze wereldtaal top 10 gekozen voor een indeling op basis van de hoeveelheid sprekers in de moedertaal. Anders zou Engels, dat wellicht wel 1,8 miljard mensen min of meer beheersen, op 1 staan. De schattingen daarvoor lopen echter ver uiteen en de wetenschap is het er bepaald niet over eens. Overigens staat het Nederlands in de lijst met meest gesproken talen ter wereld op de 45e plaats, met in totaal zo’n 22 miljoen sprekers.

10. Punjabi – 109 miljoen sprekers

Punjabi is de oorspronkelijke taal van de inwoners van het gebied Punjab, dat in het noorden van India en Pakistan ligt. Het is de meest gesproken taal van Pakistan en de officiële taal van de Indiase deelstaat Punjab. Doordat het een relatief oude en geografisch sterk verspreide taal is zijn er vele dialecten van bekend. Alle dialecten samen kennen zo’n 109 miljoen sprekers, waarmee Punjabi de tiende meest gesproken taal ter wereld is.

9. Japans – 122 miljoen sprekers

Japans is de officiële taal in Japan en in het eilandstaatje Palau, in de Grote Oceaan. Dat heeft echter maar zo’n 20.000 inwoners, dus bijna alle sprekers hebben ook de Japanse nationaliteit. Het Japanse schrift is vermoedelijk afkomstig van de Chinezen. Een opmerkelijk aspect van het schrift is dat het van links naar rechts en van onder naar boven wordt gelezen in boeken; voor ons lijken die dus van achter naar voren te worden gelezen.

8. Russisch – 144 miljoen sprekers

Russisch is in een heel aantal landen de officiële taal. Naast Rusland zelf zijn dit onder meer nog een aantal satellietstaatjes van de voormalige Sovjetrepubliek, zoals Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. Wat deze enorme taalgroep onderling verbindt is dat er nauwelijks dialecten voorkomen. Door de unificatie van onder meer het onderwijs in de Sovjetperiode spreekt iedereen bijna dezelfde taal, en kan een Moskoviet iemand die duizenden kilometers verderop woont nog verstaan, terwijl bijvoorbeeld West-Vlaams voor veel Nederlanders al bijna niet meer te volgen is. Dat is behoorlijk opmerkelijk voor de achtste meest gesproken taal ter wereld. Het Russische alfabet – het Cyrillisch – ziet er overigens heel anders uit dan het onze.

7. Bengaals – 181 miljoen sprekers

Het Bengaals wordt gesproken door de inwoners van de Bengalen, een gebied dat is onderverdeeld in de Indiase deelstaat West-Bengalen en Bangladesh, waar het ook de officiële taal is. De Bengalen zijn één van de meest dichtbevolkte gebieden op aarde en het is dus geen wonder dat zoveel mensen het spreken. Bengaals is zelfs zevende in deze top 10 van meest gesproken talen ter wereld. Wel heeft de taal moeilijke tijden doorgemaakt; in de jaren 50 wilde de overheid het zelfs afschaffen. Dat leidde tot zeer veel protest, zodat uiteindelijk Bengaals een belangrijk symbool voor het nationalisme in Bangladesh werd en er nog altijd een monument voor in Dhaka staat.

6. Portugees – 182 miljoen sprekers

Portugal voegt met 10,5 miljoen inwoners nauwelijks een twintigste toe aan het aantal sprekers van Portugees. Het zijn vooral de voormalige kolonies, zoals Angola, Mozambique en met name Brazilië die dat doen. Portugees is daar ook nog altijd de officiële taal. Net als de nummer 2, Spaans, is het Portugees een Romaanse taal. Het heeft dus z’n wortels het Latijn. Door de grote geografische verspreiding van de sprekers van het Portugees is het ook één van de bekendste wereldtalen.

5. Arabisch – 206 miljoen sprekers

Het Arabisch is de taal van de Koran en wordt daarom beschouwd als de moedertaal van de islamitische wereld. Het is de officiële taal van zeer veel landen in die regio. Het is ook een taal met veel historische betekenis. Net zoals bij het Oudgrieks het geval is, zijn bijvoorbeeld vele oude wiskundige, filosofische en astrologische werken in het Arabisch geschreven. Dat maakt het des te bijzonderder dat de taal nog altijd bestaat.

4. Hindoestani – 240 miljoen sprekers

Het Hindoestani, ook wel bekend als Hindi/Urdu, is de overkoepelende term voor twee talen die nagenoeg identiek zijn: het Hindi en het Urdu. Overigens zijn beide wel apart allebei de officiële taal van India, en is Urdu de officiële taal van Pakistan. Maar in de praktijk zijn het meer twee verschillende dialecten. Het is een taal die veel verschillende invloeden kent, een samenraapsel van alle geografische regio’s rondom India.

3. Engels – 328 miljoen sprekers

Engels is waarschijnlijk de meest gesproken taal ter wereld, en het staat in zeer veel landen als tweede taal in de schoolboeken. In de officieuze wereldtalen top 10 zou het dan ook voor heel veel mensen eerste staan. Als moedertaal is het echter de op twee na meest gesproken taal in de wereld. Na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland zijn er nog meer dan een dozijn voormalige Afrikaanse kolonies en India waar het een (gedeelde) officiële taal is, alhoewel het daar niet de meest gesproken taal is. Ook veel officiële internationale communicatie verloopt in het Engels, zoals vergaderingen van de EU en de VN.

2. Spaans – 329 miljoen sprekers

Heel het Zuid-Amerikaanse continent spreekt Spaans, met de uitzondering van Brazilië (en de drie kleine landjes aan de westkust van Brazilië, Guyana, Frans-Guyana en Suriname). Het is daarmee de tweede taal ter wereld en één van de meest verspreide, na het Engels. Ook Spaans is dus een echte wereldtaal. Net als Portugees is de taal afgeleid van het Latijn.

1. Mandarijn – 845 miljoen sprekers

Mandarijn, de taal die we meestal gewoon ‘Chinees’ noemen, is met afstand van de meeste mensen de moedertaal, en daarmee eerste in deze top 10 van meest gesproken talen ter wereld. Het Mandarijn is dan ook de meest gesproken taal in China, het grootste land ter wereld. Het is echter door de geografische concentratie van sprekers niet echt een wereldtaal. Dat zal overigens in de komende decennia wel gaan veranderen; met de steeds maar toenemende rol die China speelt in de wereldeconomie staan er al regelmatig berichten in de kranten over bijvoorbeeld speciale Chinese talenklasjes voor de kinderen van ambitieuze moeders in de Verenigde Staten en elders op de wereld.