
10. Ouder-Amstel – 50,5 duizend euro per huishouden
Met een gemiddeld jaarlijks besteedbaar inkomen per huishouden van ruim vijftigduizend euro beginnen we deze top 10 meteen goed. Inwoners uit de gemeente Ouder-Amstel zijn daarmee namelijk toch al snel dertig procent rijker dan de gemiddelde Nederlander. Dat verschil komt neer op duizend euro per maand. Lekker bezig!
9. Lansingerland – 51,8 duizend euro per huishouden
Lansingerland, ook wel bekend als de B-driehoek of 3B, is de fusiegemeente van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. De Zuid-Hollandse gemeente heeft circa 60 duizend inwoners. Dat is voor deze top 10 van rijkste gemeentes opvallend, omdat het toch vaak de kleine gemeentes zijn die goed scoren. Wel past Lansingerland in een ander patroon: dat vooral in randgemeenten van grote steden door de bank genomen goed wordt geboerd.
8. Gooise Meren – 52,6 duizend euro per huishouden

7. Oegstgeest – 53 duizend euro per huishouden
Oegstgeest is één van de oudste bewoonde gebieden aan de kust. In de tweede eeuw van onze jaartelling was er al een Bataafse vesting op de plaats nu Oegstgeest staat. Tegenwoordig ligt Oegstgeest tegen het veel grotere Leiden aan. En er is in de tussentijd meer veranderd, want de Bataven waren niet bekend om hun rijkdom. Die is pas vanaf de elfde eeuw gaan groeien. De vele tientallen rijksmonumenten getuigen nu nog van die bloeiperiode, en de huidige Oegstgeesters houden de eer hoog met de zevende plaats in deze top 10.
6. Heemstede – 54,9 duizend euro per huishouden
Heemstede, dat naadloos doorloopt in gemeente Bloemendaal (zie de nummer 2) en Haarlem, was in de 17e en 18e eeuw vooral een plaats waar veel rijken hun buitenverblijf hadden. Daarvan zijn er nog vele over, alhoewel bijvoorbeeld het landgoed Groenendaal nu voornamelijk gebruikt wordt om honden in uit te laten. Nog altijd is Heemstede de op vijf na rijkste gemeente van Nederland. Met bijna 27.000 inwoners is het overigens ook de op twee na grootste gemeente in deze top 10.
5. Rozendaal – 61,7 duizend euro per huishouden
Rozendaal is een piepkleine gemeente vlakbij Arnhem. Met ongeveer 1.500 inwoners is het na Vlieland en Schiermonnikoog zelfs de kleinste van Nederland. In tegenstelling tot die twee gemeenten is het echter wel bijna de rijkste gemeente van Nederland. Ook is het er zeer groen, mede doordat het ook nog eens de minst dichtbevolkte gemeente van Nederland is. Rozendaal is verder vooral bekend om de snelle tellingen na verkiezingen. Samen met Vlieland speelt het bij de meeste landelijke verkiezingen stuivertje wisselen om de eerste plaats. Van alle Nederlandse gemeentes heeft Rozendaal het hoogste mediaan besteedbaar en mediaan gestandaardiseerd inkomen (beter bekend als koopkracht).
4. Wassenaar – 66,5 duizend euro per huishouden

3. Laren – 68,8 duizend euro per huishouden
Oorspronkelijk betekende ‘laar’ een open plek in het bos. Wie door het Noord-Hollandse Laren rijdt of loopt begrijpt direct waar dat vandaan komt. Het is een echt brinkdorp, en deze grote open plek bestaat nog altijd midden in Laren. Er zijn echter ook verschillen met vroeger. Voorheen was Laren een trekpleister voor allerlei kunstenaars. Tegenwoordig is het meer een forensendorp voor de nouveau riche. Het is in dat opzicht volgens velen ook echt een Goois dorp.
2. Bloemendaal – 69,4 duizend euro per huishouden
De gemeente Bloemendaal is met een inkomen dat meer dan tachtig procent boven het gemiddelde ligt onomstotelijk één van de rijkste gemeenten van Nederland. Door de ligging is Bloemendaal een historische trekpleister voor de welgestelden uit Haarlem, Amsterdam en omgeving. Dat er nog altijd veel grote buitenhuizen liggen blijkt wel uit de positie in deze top 10. Zo oogt het gemeentehuis van Bloemendaal overigens ook.
1. Blaricum – 79,1 duizend euro per huishouden
Blaricum is een echte Gooise gemeente. Het bezit net als #3, Laren, nog altijd het oude dorpskarakter, compleet met brink. En de mensen zijn er nog wat rijker. Zo staan er met een gemiddelde koopprijs van een slordige 1,1 miljoen euro ruimschoots de duurste huizen. Het inkomen is er dan ook naar. De gemiddelde Blaricumse huishoudportemonnee zit ruim dubbel zo vol als de gemiddelde Nederlandse huishoudportemonnee. Jaarlijks hebben de inwoners van deze gemeente 79,1 duizend euro te besteden. Dat is ruim 6.500 euro per maand! Een welverdiende eerste plaats dus…
Lepiep zegt
Jammer dit zo te presenteren. Dit betekent nl.ook de rijkste ouderen veronderstel ik.
Nog enige dagen geleden is een 101 jarige in een door u genoemde gemeente overvallen…de buit geld.sieraden.waarde papieren.nemen ze volgende keer het gehele huis mee ???zorgvuldig met deze gegevens is de boodschap.dank u