
Een biljoen euro is overigens op een aantal manieren te beschrijven. Het is een één met twaalf nullen, een miljoen in het kwadraat, duizend keer een miljard, uitgeschreven € 1.000.000.000.000,-. Of, in gewonemensentaal: een onvoorstelbare bak geld. Maar als je dat als bank op je balanstotaal hebt staan, ben je nog niet welkom in het eminente clubje van de tien grootste banken ter wereld. Er zijn inmiddels namelijk wel 21 banken op de wereld met een balanstotaal van meer dan een biljoen euro.
10. Wells Fargo (VS) – 1,82 biljoen euro
Dankzij een flinke groeispurt in het afgelopen jaar staat de Amerikaanse bank Wells Fargo net in de top 10 van grootste banken. De bank is in onder andere de VS regelmatig uitgeroepen tot het sterkste bankenmerk en heeft tientallen miljoenen particuliere klanten. Wells Fargo is dan ook sterk gericht op de particuliere markt. Daarom is Wells Fargo in Nederland lang niet zo bekend als sommige typische Wall Street-zakenbanken, die sinds het begin van de financiële crisis erg vaak zijn genoemd in de media. Dat laat overigens onverlet dat ook Wells Fargo een flink stukje bailout money kreeg in 2008.
9. Bank of America (VS) – 2,063 biljoen euro
De Bank of America is één van de oudste en grootste banken van de VS. Je zou vanwege de naam wellicht denken dat het ooit een staatsbank was, maar het ligt eigenlijk heel anders. De bank werd namelijk oorspronkelijk opgericht, in 1904, als de Bank of Italy, om arme Italiaanse immigranten te bedienen. De toenmalige Amerikaanse banken wensten namelijk alleen zaken te doen met een chiquer clientèle. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Ook de Bank of Italy verruimde stilaan zijn klantenbestand naar alle Amerikanen. De huidige naam geeft dat goed weer.
8. BNP Paribas (Frankrijk) – 2,064 biljoen euro

7. HSBC (VK) – 2,24 biljoen euro

6. JPMorgan Chase (VS) – 2,36 biljoen euro
JPMorgan Chase is al jaren de grootste bank van de Verenigde Staten. Officieel is de bank nog geen twintig jaar oud, maar dat komt enkel omdat met de fusie van de oorspronkelijke twee banken (Chase Manhattan Corporation en J.P. Morgan & Co.) de bank opnieuw werd opgericht. Via de tak van Chase Manhattan Corporation gaat de geschiedenis echter terug tot 1799, toen de oorspronkelijke Bank of the Manhattan Company werd opgericht. Dat zou de bank in de top 25 van oudste banken ter wereld plaatsen. Ergens wel ironisch, want als één van de hoofdrolspelers van de financiële crisis leek de bank zich totaal niet te bekommeren om continuïteit, alleen met kortetermijnwinsten.
5. Bank of China (China) – 2,46 biljoen euro
De Bank of China is inmiddels groter dan de Bank of America. Het is een wat flauwe vergelijking, omdat de beide banken vooral in naam veel op elkaar lijken, maar verder niet. Bank of America is bijvoorbeeld geen staatsbank. Toch is het veelzeggend. Bank of China is de oudste nog bestaande bank in China – uit 1912 – en viel lange tijd ver buiten de wereldwijde top 10, met een balanstotaal dat nog geen fractie was van de nog oudere Bank of America. Maar de Bank of China is meegegroeid met de Chinese economie. In dat opzicht is de VS op dit moment nog altijd groter. Maar als China zijn groeicijfers blijft volhouden, is ook dat binnenkort verleden tijd.
4. Mitsubishi UFJ Financial Group (Japan) – 2,48 biljoen euro

3. Agricultural Bank of China (China) – 2,66 biljoen euro
Vijf jaar terug stond er nog niet één Chinese bank in de top 3. Nu ís de top 3 Chinees. We trappen af met de Chinese Boerenbank. Met een klantenbestand van ruim driehonderd miljoen mensen is het echt een bank voor de gewone man. En waarschijnlijk ook, in dat opzicht, de grootste bank ter wereld. Overigens houdt de bank ook nog een ander record. Dat is alleen wat minder een kwestie om trots op te zijn: de grootste bankoverval in de Chinese geschiedenis. In 2007 maakten twee kluismedewerkers in totaal zo’n zeven miljoen euro buit. Op zichzelf veel geld. Aan de andere kant: het is nog niet eens één honderdduizendste deel, minder dan 0,0001%, van het balanstotaal van de derde grootste bank ter wereld!
2. China Construction Bank (China) – 2,84 biljoen euro
Net zoals de andere Chinese banken in deze top 10 is de China Construction Bank in handen van de staat. De Big Four, zoals ze ook wel worden genoemd, waren al langere tijd de grootste banken van het land, maar tegenwoordig behoren ze ook tot de wereldtop. Elk van de vier heeft een eigen focusgebied. Bij de China Construction Bank is dat financiering van langlopende bouwprojecten. Dat China in dat opzicht erg hard aan de weg timmert, is duidelijk te zien aan het spectaculaire verloop van de waarde van de bank. En daar heeft één van de banken in deze top 10 stevig van geprofiteerd. Bank of America, #9, nam in 2005 een belang van 9% in de bank. Toen het laatste aandeel acht jaar later weer van de hand was gedaan, had die investering de Amerikaanse bank een rendement van ruim 400% opgeleverd. Ongetwijfeld zou dat inmiddels nog heel wat verder opgelopen zijn…
1. Industrial and Commercial Bank of China (China) – 3,28 biljoen euro

Geef een reactie