• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
de Overbode
  • Voorpagina
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Sport
  • Wetenschap
  • Tech
  • Lifestyle
Voorpagina » Nieuws » Economie » Top 10 grootste banken ter wereld (2021)

Top 10 grootste banken ter wereld (2021)

Nu de financiële crisis achter de rug is, zijn banken rijker dan ooit. En: groter dan ooit. Daarom hebben we het in deze top 10 van grootste banken niet over miljarden, maar over biljoenen euro’s…
Wall Street
Wall Street was decennialang hoofdleverancier van deze top 10. Maar dat is aan het veranderen…
In dit artikel bespreken we de tien grootste banken ter wereld, op basis van het balanstotaal: kortgezegd de som van alle activa, alle eigen bezittingen. Met een totale activa van 0,85 biljoen euro (meer dan de gehele omvang van de Nederlandse economie) is ING de grootste Nederlandse bank, maar dat is in deze top 10 slechts goed voor een achtentwintigste plaats.

Een biljoen euro is overigens op een aantal manieren te beschrijven. Het is een één met twaalf nullen, een miljoen in het kwadraat, duizend keer een miljard, uitgeschreven € 1.000.000.000.000,-. Of, in gewonemensentaal: een onvoorstelbare bak geld. Maar als je dat als bank op je balanstotaal hebt staan, ben je nog niet welkom in het eminente clubje van de tien grootste banken ter wereld. Er zijn inmiddels namelijk wel 21 banken op de wereld met een balanstotaal van meer dan een biljoen euro.

10. Wells Fargo (VS) – 1,82 biljoen euro

Dankzij een flinke groeispurt in het afgelopen jaar staat de Amerikaanse bank Wells Fargo net in de top 10 van grootste banken. De bank is in onder andere de VS regelmatig uitgeroepen tot het sterkste bankenmerk en heeft tientallen miljoenen particuliere klanten. Wells Fargo is dan ook sterk gericht op de particuliere markt. Daarom is Wells Fargo in Nederland lang niet zo bekend als sommige typische Wall Street-zakenbanken, die sinds het begin van de financiële crisis erg vaak zijn genoemd in de media. Dat laat overigens onverlet dat ook Wells Fargo een flink stukje bailout money kreeg in 2008.

9. Bank of America (VS) – 2,063 biljoen euro

De Bank of America is één van de oudste en grootste banken van de VS. Je zou vanwege de naam wellicht denken dat het ooit een staatsbank was, maar het ligt eigenlijk heel anders. De bank werd namelijk oorspronkelijk opgericht, in 1904, als de Bank of Italy, om arme Italiaanse immigranten te bedienen. De toenmalige Amerikaanse banken wensten namelijk alleen zaken te doen met een chiquer clientèle. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Ook de Bank of Italy verruimde stilaan zijn klantenbestand naar alle Amerikanen. De huidige naam geeft dat goed weer.

8. BNP Paribas (Frankrijk) – 2,064 biljoen euro

Parijs La Defense
Eén van de fraaiste zichtlijnen van het hedendaagse Parijs: het uitzicht vanaf de Arc de Triomphe (Place Charles de Gaulle), via het Champs-Élysées, op het zakendistrict La Défense.
Een paar jaar geleden was de Franse bank BNP Paribas nog de grootste bank ter wereld. Sinds de financiële crisis en vervolgens de Eurocrisis is het echter hard gegaan. Met de ligging in Frankrijk en veel belangen in nog zuidelijkere eurolanden is BNP in financieel-geografisch opzicht ongunstig gepositioneerd. De bank zag zich dientengevolge gedwongen om veel activa af te waarderen. Toch is het nog altijd één van de grootste banken, en omdat BNP de financiële crisis van 2008 met winst heeft doorstaan, in de kern een gezond bedrijf.

7. HSBC (VK) – 2,24 biljoen euro

Londen zakendistrict
The City, het financiële hart van Londen (en daarmee ook van het gehele Verenigd Koninkrijk).
De afkorting HSBC staat voor The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited, daar de bank aanvankelijk in (toen nog) de Britse kolonie Hong Kong werd opgericht, en een maand later ook in Shanghai. HSBC is nu bezig met een jarenlange reorganisatie, die het karakter van de bank ingrijpend zal veranderen. Tijdenlang hanteerde HSBC de slagzin “the world’s local bank”, hetgeen, vrij vertaald, neerkomt op “overal ter wereld de bank om de hoek”. Begin 2012 kondigde HSBC echter aan dat het bijbehorende bedrijfsmodel veel te duur werd. De bank gaat zich meer op kernactiviteiten richten en zal zich onder meer volledig terug gaan trekken uit 20 landen en zo’n 25.000 werknemers ontslaan. Die verregaande operatie is nog altijd niet volledig afgerond. Wel is de bank inmiddels al vijf plaatsen gezakt in de top 10 van grootste banken – hoewel dat ook komt door de sterke groei van haar concurrenten.

6. JPMorgan Chase (VS) – 2,36 biljoen euro

JPMorgan Chase is al jaren de grootste bank van de Verenigde Staten. Officieel is de bank nog geen twintig jaar oud, maar dat komt enkel omdat met de fusie van de oorspronkelijke twee banken (Chase Manhattan Corporation en J.P. Morgan & Co.) de bank opnieuw werd opgericht. Via de tak van Chase Manhattan Corporation gaat de geschiedenis echter terug tot 1799, toen de oorspronkelijke Bank of the Manhattan Company werd opgericht. Dat zou de bank in de top 25 van oudste banken ter wereld plaatsen. Ergens wel ironisch, want als één van de hoofdrolspelers van de financiële crisis leek de bank zich totaal niet te bekommeren om continuïteit, alleen met kortetermijnwinsten.

5. Bank of China (China) – 2,46 biljoen euro

De Bank of China is inmiddels groter dan de Bank of America. Het is een wat flauwe vergelijking, omdat de beide banken vooral in naam veel op elkaar lijken, maar verder niet. Bank of America is bijvoorbeeld geen staatsbank. Toch is het veelzeggend. Bank of China is de oudste nog bestaande bank in China – uit 1912 – en viel lange tijd ver buiten de wereldwijde top 10, met een balanstotaal dat nog geen fractie was van de nog oudere Bank of America. Maar de Bank of China is meegegroeid met de Chinese economie. In dat opzicht is de VS op dit moment nog altijd groter. Maar als China zijn groeicijfers blijft volhouden, is ook dat binnenkort verleden tijd.

4. Mitsubishi UFJ Financial Group (Japan) – 2,48 biljoen euro

Tokyo
De skyline van Tokyo, waar het hoofdkantoor van MUFG staat.
Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) staat al sinds de oprichting in de top 5 van grootste banken ter wereld. De reden voor dat opmerkelijke record is dat de bank in 2006 werd opgericht na de fusie van Bank of Tokyo-Mitsubishi en UFJ Bank, die afzonderlijk al niet klein waren. Wie overigens de naam bekend voorkomt vergist zich daarin niet: MUFG is één van de 29 takken van de Mitsubishi Group, die na de Tweede Wereldoorlog formeel zijn gesplitst; Mitsubishi Motors is een andere tak, die in Nederland veel bekender is en door velen foutief als het enige, c.q. het hoofdbedrijf wordt beschouwd.

3. Agricultural Bank of China (China) – 2,66 biljoen euro

Vijf jaar terug stond er nog niet één Chinese bank in de top 3. Nu ís de top 3 Chinees. We trappen af met de Chinese Boerenbank. Met een klantenbestand van ruim driehonderd miljoen mensen is het echt een bank voor de gewone man. En waarschijnlijk ook, in dat opzicht, de grootste bank ter wereld. Overigens houdt de bank ook nog een ander record. Dat is alleen wat minder een kwestie om trots op te zijn: de grootste bankoverval in de Chinese geschiedenis. In 2007 maakten twee kluismedewerkers in totaal zo’n zeven miljoen euro buit. Op zichzelf veel geld. Aan de andere kant: het is nog niet eens één honderdduizendste deel, minder dan 0,0001%, van het balanstotaal van de derde grootste bank ter wereld!

2. China Construction Bank (China) – 2,84 biljoen euro

Net zoals de andere Chinese banken in deze top 10 is de China Construction Bank in handen van de staat. De Big Four, zoals ze ook wel worden genoemd, waren al langere tijd de grootste banken van het land, maar tegenwoordig behoren ze ook tot de wereldtop. Elk van de vier heeft een eigen focusgebied. Bij de China Construction Bank is dat financiering van langlopende bouwprojecten. Dat China in dat opzicht erg hard aan de weg timmert, is duidelijk te zien aan het spectaculaire verloop van de waarde van de bank. En daar heeft één van de banken in deze top 10 stevig van geprofiteerd. Bank of America, #9, nam in 2005 een belang van 9% in de bank. Toen het laatste aandeel acht jaar later weer van de hand was gedaan, had die investering de Amerikaanse bank een rendement van ruim 400% opgeleverd. Ongetwijfeld zou dat inmiddels nog heel wat verder opgelopen zijn…

1. Industrial and Commercial Bank of China (China) – 3,28 biljoen euro

ICBC Beijing
De façade van de belangrijkste vestiging van ICBC in Beijing. Afbeelding testing/Shutterstock
De Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) is typisch Chinees in de zin dat het een snelle stijger is: amper tien jaar geleden stond ICBC nog zeventiende op de lijst van grootste banken ter wereld. De bank is pas sinds 2006 beursgenoteerd, toen het alle eerdere beursgangen uit de boeken schreef. Inmiddels is ICBC’s beursgang niet meer de grootste beursgang ter wereld. In 2010 ging die eer namelijk naar een andere Chinese bank, de Agricultural Bank of China, #3 hierboven. Ja, en vier jaar later schoof ICBC nog een plaatsje op toen het eveneens Chinese bedrijf Alibaba naar de beurs ging. Op die manier zal de top 3 van grootste banken ter wereld in de voorzienbare toekomst nog wel in Chinese handen blijven…
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Lees meer over: Nieuws, Economie

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Trending

  • Top 10 grootste banken ter wereld (2021)
  • Top 10 zwaarste aardbevingen ooit ter wereld (2021)
  • Top 10 grootste havens ter wereld (2021)
  • Top 10 best verkochte boeken ooit (2021)
  • Top 10 oudste mensen ter wereld (2021)

Laatste reacties

  • Ruud Bijkerk op Top 10 grootste havens ter wereld (2021)
  • eelco op Top 10 grootste havens ter wereld (2021)
  • Lea Poulsen op Top 10 oudste universiteiten ter wereld
  • Lepiep op Top 10 rijkste gemeenten van Nederland (2021)
  • AisoVdfilms op Top 10 duurste films ooit (2021)

Copyright © 2018-2021 de Overbode • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven