
In deze top 10 bespreken we de tien grootste landen ter wereld, naar oppervlakte. Vijf van deze landen komen ook voor in de top 10 van landen met de meeste inwoners: Rusland, Brazilië, de Verenigde Staten, India en uiteraard China, het land met de meeste inwoners ter wereld. De cijfers in dit artikel zijn afkomstig van de Verenigde Naties en van de landen zelf.
10. Algerije – 2.381.741 km²

We beginnen deze top 10 met het grootste land van Afrika. De Noord-Afrikaanse Republiek Algerije is een voormalige kolonie van Frankrijk. Veruit de meeste van de ongeveer 38 miljoen inwoners leven in een smalle, laaggelegen strook aan de Middellandse Zee. Verder landinwaarts vormt het Atlasgebergte de scheidslijn met de op één na grootste woestijn ter wereld, de Sahara, waar bijna helemaal niemand woont. Algerije is één van de rijkere landen van Afrika, met dien verstande dat de economie voor ruim de helft steunt op de export van olie en gas.
9. Kazachstan – 2.724.900 km²

Bij Kazachstan zullen de meeste mensen wellicht aan Borat denken, of aan een afbeelding zoals de bovenstaande. Beide associaties zijn terecht, al is de laatste wat flatteuzer. Kazachstan is een zeer bergachtig land, huis aan één van de hoogste bergen ter wereld, en bovendien zeer dunbevolkt. Met een inwonertal dat ongeveer gelijk is aan dat van Nederland is het veruit het minst bevolkte land uit deze top 10. Pas sinds 1991 is Kazachstan onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie. Interessant om op te merken is dat het grootste land van Europa, Oekraïne, na Kazachstan de grootste voormalige Sovjetrepubliek is.
8. Argentinië – 2.780.400 km²

Argentinië is het grootste Spaanstalige land, bekend van onze koningin Máxima, en ook van de huidige paus, Franciscus I. Hoewel het land relatief rijk en goed ontwikkeld is, wordt het nog altijd geplaagd door hoge inflatie en andere economische malaise. Sinds de ernstige crisis in de jaren 80 en de daarop volgende democratisering kent het land gelukkig wel een veel stabielere leiding. Tegenwoordig is president Cristina Fernández de Kirchner het staatshoofd, nadat eerder haar man dat al was. Overigens is een stukje van Antarctica ook onderdeel van het enorme grondgebied van Argentinië.
7. India – 3.287.263 km²

Met een inwonertal van ruim 1,21 miljard mensen is India in dat opzicht het op één na grootste land ter wereld, na China. Qua oppervlakte is het echter ‘slechts’ zevende in deze top 10. Niettemin is India ruim een kwart groter dan de gehele Eurozone. Het kent dan ook een nog grotere geografische variatie: van de Himalaya, met toppen in India tot bijna even hoog als de Mount Everest, tot een uitgebreid laagland bij de Arabische Zee en de Golf van Bengalen. Hoewel India ook zeer veel verschillende culturen en talen herbergt, is de officiële taal, Hindoestani, de op drie na meest gesproken taal ter wereld.
6. Australië – 7.692.024 km²

Volgens de meeste aardrijkskundigen mogen we Australië niet het grootste eiland ter wereld noemen, daar het een continent is. Wie dergelijk definitietechnisch geneuzel erg serieus neemt zou Groenland, dat een fractie kleiner is dan Algerije, als grootste zien, en Australië het grootste land zonder landsgrenzen noemen. Beide benamingen geven overigens aardig weer waarom de flora en fauna van Australië zo bijzonder is, en waarom men aan de grens zo grondig probeert om andere soorten te weren. Het heeft zich immers al vele miljoenen jaren in relatieve isolatie van soorten elders kunnen ontwikkelen. Zo is de kangoeroe uniek voor Australië. Het land was overigens oorspronkelijk een soort van verbanningsoord voor de Engelsen, maar dat kun je tegenwoordig maar beter niet meer hardop tegen ze zeggen. De leefbaarheid is zeer hoog; sterker nog, Australië is al jarenlang het op één na beste land om in te wonen (na Noorwegen).
5. Brazilië – 8.514.877 km²

In 1500 kwam onder leiding van de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral de eerste Europese expeditie aan in Brazilië. Ruim vijf eeuwen later is Brazilië allang onafhankelijk, maar zijn de Portugese wortels nog altijd overduidelijk aanwezig. Zo is het Portugees voornamelijk dankzij de ruim 190 miljoen Braziliaanse sprekers de zesde grootste taal ter wereld. Ook in andere opzichten is Brazilië enorm. Zo loopt door het grootste regenwoud op aarde de op één na langste rivier ter wereld, heeft het met São Paulo de op twee na grootste stad ter wereld, en is Brazilië veruit het grootste land van Zuid-Amerika. Verder staat het land bekend om de duurzame energiewinning, die niet enkel veel ontwikkelingslanden naar de kroon steekt maar ook veel ontwikkelde landen. Belangrijke factoren daarin zijn de grote waterkrachtcentrales en de maïsgebaseerde bio-ethanol die inmiddels een belangrijkere autobrandstof is dan benzine of diesel.
4. China – 9.596.961 km²

The bigger, the better heette altijd een Amerikaans adagium te zijn. Maar de Chinezen lijken dat nu te hebben overgenomen, en ook nog heel wat serieuzer dan de Amerikanen. Volgens China is hun land tegenwoordig namelijk groter dan de VS qua oppervlakte. Die opvatting wordt echter niet gedeeld door de VN, en dus ook niet door onze top 10. China claimt namelijk ook betwiste gebieden zoals Hongkong, Macau, Taiwan en de Zuid-Chinese Zee. Voorlopig zullen ze het dus moeten stellen met enkel de titel van het land met de meeste inwoners ter wereld (1,36 miljard bij de laatste officiële telling).
3. Verenigde Staten – 9.629.091 km²

De VS zijn noch qua oppervlakte, noch qua inwonertal het grootste land ter wereld. Toch speelt het land in vele opzichten nog de hoofdrol op het wereldtoneel. Zo is het de het met sterkste leger ter wereld de enige overgebleven supermacht. En, al zou je het wellicht niet zeggen, heeft het nog altijd veruit de grootste economie ter wereld, tweemaal zo groot als de Chinese economie. En, ofschoon andere landen hard aan de weg timmeren, is de voorsprong in beide opzichten zodanig dat we kunnen vaststellen dat, alhoewel de VS in geografisch opzicht slechts het op twee na grootste land ter wereld zijn, ze nog wel altijd het machtigste land ter wereld zijn.
2. Canada – 9.984.670 km²

Canada is een zeer groot, uitgestrekt en vooral dunbevolkt land. Op een oppervlakte van om en nabij 250 maal Nederland telt het nauwelijks tweemaal zoveel inwoners. Het op één na grootste van de grootste landen van de wereld ligt dan ook zeer noordelijk: een significant gedeelte van het grondgebied valt zelfs binnen de Poolcirkel. Driekwart van de bevolking woont dan ook op minder dan 150 kilometer afstand van de Amerikaanse grens. Het land staat bekend om de schitterende natuur. Ondanks de noordelijke ligging is het in de zomer op veel plaatsen warmer dan in Nederland, en wie ’s nachts niet van het noorderlicht geniet heeft overdag praktisch oneindig veel beschikking over prachtige ongerepte natuur.
1. Rusland – 17.098.242 km²

Het is weliswaar niet meer zo reusachtig als tijdens het Sovjettijdperk, maar nog altijd is Rusland met een enorme afstand het grootste land ter wereld. En een belangrijk overblijfsel uit die tijd is dat de 143 miljoen inwoners niet enkel allemaal dezelfde taal spreken – Russisch, uiteraard – maar ook vrijwel zonder accent. Zo kan iemand uit Moskou prima iemand uit Vladivostok verstaan (9.000 kilometer verderop – dat is bijvoorbeeld 65 maal de afstand Amsterdam–Leeuwarden, of 40 keer zover als Rotterdam–Maastricht). Maar evengoed is net als bij Canada veruit het grootste gedeelte onbewoond. In het Europese gedeelte woont ook 70% van de gehele Russische bevolking, onder meer in de hoofdstad Moskou. En een groot gedeelte van de rest van Rusland is ook voor de Russen behoorlijk koud en onherbergzaam. Zo neemt Siberië bijna driekwart van het Russische grondgebied in.
Geef een antwoord