• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
de Overbode
  • Voorpagina
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Sport
  • Wetenschap
  • Tech
  • Lifestyle
Voorpagina » Wetenschap » Aardrijkskunde » Top 10 hoogste bergen ter wereld

Top 10 hoogste bergen ter wereld

De hoogste heuvel, pardon, berg, van Nederland is de 322,7 meter hoge Vaalserberg. En de hoogste berg op Nederlands grondgebied is Mount Scenery, 877 meter hoog, op Saba. Het zal je niet verbazen dat geen van beide in deze top 10 staan…
In dit artikel beschrijven we de top tien hoogste bergen ter wereld. We hebben ervoor gekozen om slechts één berg per land in deze top 10 te vermelden, omdat er anders acht van de tien bergen in Nepal zou staan en het bovendien geen van alle aparte bergtoppen zouden zijn, maar slechts zusterpieken van de Mount Everest of de K2 (zie #2).

In Europa hebben we trouwens nog wel wat fors hogere bergen dan de hoogste berg van Nederland. Zo is bijvoorbeeld de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøpiggen, 2.469 meter hoog. Die van Duitsland, de Zugspitse, is 2.962 meter hoog. De topper van Spanje, de Mulhacen, zelfs 3.482 meter. En voor de echt hoge bergen in Europa moeten we gaan kijken naar de Alpen. Zo is de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, 3.797 meter. De hoogste berg van Zwitserland is onderdeel van de Monte Rosa: de Dufourspitze – 4.634 meter hoog. En de hoogste berg van Europa is nog hoger. Dat is namelijk de Mont Blanc, waarvan de top maar liefst 4.810 meter boven zeeniveau ligt. Daarmee is het tevens de hoogste berg van Frankrijk, en de hoogste berg in de Alpen.

Maar al die toch vrij hoge toppen zijn evenwel nog fors minder hoog dan die van de top 10 hoogste bergen ter wereld, te beginnen met nummer tien: de Ojos del Salado.

10. Ojos del Salado, Chili – 6.893 meter

Ojos del Salado
Rechts de Ojos del Salado, met op de voorgrond het opmerkelijk groenblauwe zoutmeer Laguna Verde. Als je vindt dat de berg niet opvallend ver boven het meeroppervlak uitsteekt, heb je gelijk: het Laguna Verde ligt namelijk op maar liefst 4.328 meter hoogte.
De Ojos del Salado is weliswaar slechts de tiende hoogste berg ter wereld, maar deze vulkaan in de Andes heeft een aantal andere records op z’n naam staan. Het is de hoogste vulkaan ter wereld en het permanente kratermeer op 6.390 meter hoogste is het hoogste meer ter wereld. De naam betekent overigens zoveel als ‘Bron van de Zoutrivier’ en verwijst naar de enorme zoutafzettingen aan de rand van de gletsjers van deze berg. Het komt overigens vaker voor dat vulkanen enorm hoog worden. Zo is één van de bekendste hoge bergen ter wereld, de van oorsprong vulkanische Kilimanjaro, met een hoogte van maar liefst 5.892 meter de hoogste berg van Afrika.

9. Aconcagua, Argentinië – 6.962 meter

Aconcagua
Uitzicht op de extreem steile zuidelijke piek vanaf de iets lager gelegen en veel gemakkelijk te beklimmen noordelijke piek van de Aconcagua.
De Aconcagua is de hoogste berg op het Amerikaanse continent en de hoogste berg buiten Azië. Deze berg ligt op slechts 600 kilometer van de hoogste berg van Chili en maakt ook deel uit van de Andes. Het is voor bergbeklimmers een relatief eenvoudige berg omdat er eigenlijk niet echt geklommen hoeft te worden. Toch sterven er jaarlijks bergbeklimmers die de effecten van de hoogte en de kou onderschatten. Het blijft kennelijk waard om je leven te wagen om later te kunnen zeggen dat je de hoogste berg van Zuid-Amerika hebt bedwongen.

8. Khan Tengri, Kazachstan – 7.010 meter

Khan Tengri
Dankzij enkele meters ijs ligt de fraaie piek van de Khan Tengri net boven de zeven kilometer hoogte.
De hoogste berg van Kazachstan bestaat voor ‘maar’ 6.995 meter uit rots. Toch is het een officieel erkende ‘zevenduizender’ dankzij de ijskap. Het is de op één na hoogste berg in de Tiensjan-bergketen (zie #7) en wordt door de fraaie vorm als één van de mooiste bergtoppen ter wereld beschouwd. Er zijn talloze spirituele en andere referenties aan de bijzondere symmetrie gemaakt.

7. Ğeňiš Čokusu, Kirgizië – 7.439 meter

Tiensjan
De Tiensjan vanaf het de Chinese kant, in Xinjiang.
De hoogste berg in de Tiensjan en in heel Kirgizië is eigenlijk meer een massief dan één hele hoge bergtop, en één van de net iets hogere piekjes is daarvan de hoogste. Dat maakt de ‘Overwinningsberg’ er echter niet minder op. Het is een zeer lastige beklimming. Interessant is overigens wel dat het massief als geheel wél veel hoger is dan het omringende landschap. De nauwelijks opvallende hoofdpiek is namelijk de enige in het massief hoger dan 7.000 meter, hetgeen in de bovenstaande foto goed laat zien hoe hoog de rest van het massief is.

6. Noshaq, Afghanistan – 7.492 meter

Hindoekoesj
De Hindoekoesj, het gebergte waar de Noshaq onderdeel van is.
De Noshaq is de meest westelijk gelegen piek van meer dan 7.000 meter. De berg ligt precies op de grens van Pakistan en Afghanistan. Het is daarmee de hoogste berg van Afghanistan, maar verre van de hoogste van Pakistan. De meest gebruikelijk klimroute gaat via Pakistan; de veel uitdagendere beklimming geheel via Afghanistan is pas in 2009 succesvol gelukt.

5. Ismail Samanipiek, Tadzjikistan – 7.495 meter

De Ismail Samanipiek is onderdeel van het Pamirgebergte, dat door zijn noordelijke ligging en extreme hoogte een akelig koud klimaat kent.
Ismael Samani
De naam van de hoogste berg van het kleine bergrepubliekje Tadzjikistan geeft mooi de tijdgeest over de afgelopen eeuw weer. Sinds de ontdekking in 1932 heette het de Stalinpiek. In 1962 werd de naam veranderd in Communismepiek, en pas in 1998 kreeg de berg zijn huidige naam, toen Tadzjikistan niet langer onderdeel van de Sovjet-Unie was. Ismail Samani was een belangrijke heerser in de Samaniden-dynastie, die de Tadzjieken als de grondleggers van hun republiek beschouwen.

4. Gangkhar Puensum, Bhutan – 7.570 meter

De Gangkhar Puensum is waarschijnlijk de hoogste berg van Bhutan en waarschijnlijk de hoogste ter wereld die nog nooit is beklommen. Beide records zijn onzeker, omdat er een grensconflict met China is en omdat er van het nagenoeg onbegaanbare gebied geen nauwkeurige kaarten beschikbaar zijn. Het zou dus ook kunnen dat de berg in China, of volgens sommigen zelfs in Tibet ligt. Daarnaast is de berg nog nooit beklommen omdat sinds het sinds 1994 om religieuze redenen in Bhutan verboden is bergen hoger dan 6.000 meter te beklimmen en sinds 2003 bergbeklimmen geheel is verboden. Voor die tijd zijn alle pogingen in het onherbergzame gebied mislukt. Het zal dus nog wel even duren voordat ook de vierde in de top 10 van hoogste bergen ter wereld aan het cv van bergbeklimmers kan worden toegevoegd.

3. Kangchenjunga, India – 8.586 meter

Kangchenjunga
De Kangchenjunga gezien vanuit de Indiase stad Gangtok, zo’n zeven kilometer lager.
Zoals we inmiddels weten is de Kangchenjunga is de op twee na hoogste berg ter wereld, alhoewel tot 1852 werd gedacht dat het dé hoogste was. De bergtop is nooit bereikt. Uit respect voor lokale religieuze overtuigen zijn alle succesvolle expedities op enkele meters voor de top gestopt. Het is een zeer grote berg met in totaal vijf toppen boven de 8.000 meter.

2. K2, Pakistan – 8.611 meter

K2
De extreem lastige klim naar de top van de K2 is nog nooit ondernomen in de winter, een unicum ten opzichte van de andere 13 achtduizenders op aarde. Het weer is dan ook een van de belangrijkste factors in het hoge sterfecijfer – 25% – op de berg. Zo staken er tijdens diverse beklimmingen plotseling zeer heftige stormen op, met windstoten tot ver boven orkaankracht en temperaturen ver beneden het vriespunt, die dagenlang bleven aanhouden. En, zoals je op deze fraaie foto goed ziet, is er eigenlijk geen mogelijkheid om dekking te zoeken op de bovenste paar kilometer van de berg…
De K2 is niet enkel bekend omdat het de op één na hoogste berg ter wereld is, maar vooral door de hoogste moeilijkheidsgraad. Na de Annapurna in Nepal is het de ‘achtduizender’ met het hoogste sterftecijfer: 1 op de 4 klimmers sterft tijdens de beklimming. Niet enkel is de beklimming zeer lastig, maar hulp is ook ver te zoeken: het dichtstbijzijnde dorp ligt op zeven dagen wandelen van de K2. Het is dan ook de op één na hoogste berg van Azië, en dat wil heel wat zeggen…

1. Mount Everest, China/Nepal, 8.848 meter

Mount Everest
Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, gefotografeerd vanuit een vliegtuig. De piek ligt op – nagenoeg – commerciële vlieghoogte, in de onderste troposfeer. Dat betekent onder andere dat het er pittig kan waaien, omdat de straalstroom zich ook op die hoogte bevindt. ’s Winters ligt de gemiddelde windsnelheid dan ook boven orkaankracht. En de extremen zijn nog veel … extremer. Zo bedroeg de windsnelheid op 6 februari 2004 naar schatting ongeveer 280 kilometer per uur, vergelijkbaar met alleen de allerzwaarste tropische cyclonen.
De hoogste berg ter wereld is toevallig ook de hoogste van zowel China als Nepal. De grens loopt namelijk precies over de top van de Mount Everest. Mount Everest – al met al overigens bijna twee keer zo hoog als de Mont Blanc – is zo bekend en dermate populair dat hij tegenwoordig vooral in het nieuws komt door het groeiende afvalprobleem. En in mei 2012 werd een zeer opmerkelijke foto gepubliceerd van een file bij de top; wel vijftig of zestig mensen stonden in een lange rij achter elkaar te wachten totdat ze de top van ’s werelds hoogste berg mochten beklimmen. Duizenden mensen hebben de berg inmiddels al beklommen. Toch is dat geen sinecure: Mount Everest heet relatief eenvoudig te zijn, maar kent onder haar beklimmers toch een sterftecijfer van 10%. Maar goed, het is dan ook niet echt lekker weer op de top. Zo valt dankzij de combinatie van harde wind en zeer lage temperaturen de gevoelstemperatuur vrijwel altijd buiten de reguliere meetschaal (letterlijk off the charts). Mount Everest groeit overigens nog steeds.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Lees meer over: Wetenschap, Aardrijkskunde

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Trending

  • Top 10 grootste havens ter wereld (2021)
  • Top 10 hoogste gebouwen ter wereld (2021)
  • Slimste dieren: top 10 meest intelligente dieren
  • Top 10 grootste krokodillen ter wereld
  • Top 10 rijkste gemeenten van Nederland (2021)

Laatste reacties

  • Milan op Top 10 grootste haaien ter wereld
  • kwadratus op Top 10 grootste krokodillen ter wereld
  • tyviensun op Top 10 hoogste gebouwen ter wereld (2021)
  • aivilpoopje op Top 10 meest bijzondere weersverschijnselen
  • Luuk op Top 10 grootste hondenrassen ter wereld

Copyright © 2018-2022 de Overbode • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven