De grootste muis, grootste rat en grootste cavia zijn overigens allemaal te klein voor deze top 10. De grootste muis ter wereld is waarschijnlijk de relmuis of zevenslaper, met een maximaal gewicht van net iets meer dan 200 gram. De grootste rat is de pas enkele jaren geleden ontdekte Bosavi bergwolrat, die meer dan anderhalve kilogram kan wegen, of de bonte reuzenschorsrat, die ongeveer net zo zwaar kan worden. De grootste cavia ter wereld is de gewone huiscavia of de relatief onbekende Cavia aperea; beide cavia’s kunnen een maximaal gewicht van ongeveer anderhalve kilo bereiken. Dat is echter nog lang niet voldoende om deze top 10 binnen te komen…
10. Cubaanse hutia (Capromys pilorides) – 4 tot 9 kilogram

9. Vlakteviscacha (Lagostomus maximus) – 5 tot 9 kilogram
De vlakteviscacha, soms ook wel gewone viscacha genoemd, is het grootste lid van de wolmuisfamilie. Ze komen voor in de bergachtige gebieden van Argentinië, Bolivia en Paraguay. Het zijn zeer sociale dieren, die vaak generaties lang en met groepen tot honderden individuen groot in uitgebreide zelf gegraven gangenstelsels leven. Hun dieet bestaat voornamelijk uit grassen en andere kleine planten, waardoor ze soms voor boeren een ware plaag vormen. Aan de andere kant zijn vlakteviscacha’s voor sommige modeontwerpers juist gewild vanwege hun fraaie vacht.
8. Paca (Cuniculus paca) – 6 tot 12 kilogram
De paca is een groot knaagdier uit de tropische oerwouden van Zuid-Amerika. Het dier leeft vaak nabij water, met name kleine riviertjes, maar is naast een goede zwemmer ook een uitstekende klimmer. Paca’s eten vooral knollen, noten en fruit. In de buurt van cassave- of maïsvelden zorgen ze dan ook vaak voor overlast. Het zijn eigenlijk nachtdieren, die zich overdag in hun hol verstoppen.
7. Grote rietrat (Thryonomys swinderianus) – 10 tot 12 kilogram
Met een maximaal gewicht van minstens twaalf kilo is de grote rietrat het op zes na grootste knaagdier ter wereld. Ondanks de Nederlandse naam behoren ze overigens niet tot de zogenaamde “echte ratten”, het geslacht Rattus. Grote rietratten komen voor in heel sub-Saharisch Afrika. Met hun opvallend grote tanden kunnen ze het vaak taaie riet verwerken. In sommige landen, met name Ghana, worden ze overigens als delicatesse beschouwd en om die reden zelfs speciaal gefokt.
6. Grijze marmot (Marmota caligata) – 7 tot 13 kilogram

5. Pacarana (Dinomys branickii) – 10 tot 15 kilogram
De pacarana (ook wel geschreven met een k, pakarana) is één van de grootste knaagdieren ter wereld, maar er is niet veel over bekend. Ze komen voor in en rond het Amazonebekken, maar de populatie is klein en bovendien zijn ze erg schuw. Omdat hij nogal veel weg heeft van de (niet verwante) paca (#8), noemt de lokale bevolking het dier pacarama: valse paca. Pacarana’s bewegen zich erg traag en zijn ook in andere zaken nogal sloom. Zo is de draagtijd van pacarana’s gemiddeld even lang als die van de mens, ondanks het toch wel aanzienlijke verschil in grootte. Overigens is de pacarana nauw verwant aan de inmiddels uitgestorven soort Josephoartigasia monesi. Met een lengte van meer dan drie meter en een gewicht van meer dan duizend kilo is dat het grootste knaagdier dat ooit heeft geleefd.
4. Oerzon (Erethizon dorsatum) – 8 tot 18 kilogram
De oerzon, wellicht beter bekend als het Noord-Amerikaans boomstekelvarken, is het op één na grootste knaagdier van Noord-Amerika. Enkel de Canadese bever (#2) is groter. Het zijn curieuze dieren, die bijvoorbeeld ondanks hun gewicht uitstekende klimmers zijn. Toch vallen ze ook regelmatig uit de boom. Ze eten namelijk vooral bast en blaadjes, en hoe jonger, hoe lekkerder. Het uiterste uiteinde van takken is dus vaak het meest aantrekkelijk, en men kan zich voorstellen dat die vaak niet bestand zijn tegen een gewicht van bijna twintig kilo. Dientengevolge spietsen ze zich vaak op hun eigen stekels. Maar door een uitzonderlijk sprongetje van de evolutie is dat niet erg. De oerzon heeft namelijk van nature antibiotica in zijn huid, en is zodoende erg goed beschermd tegen infecties door dergelijke zelfverwondingen.
3. Gewoon stekelvarken (Hystrix cristata) – 11 tot 25 kilogram

2. Canadese bever (Castor canadensis) – 16 tot 45 kilogram

1. Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris) – 35 tot 65 kilogram

Geef een antwoord