Overigens bestaat er eigenlijk niet echt zoiets als een ‘kleine krokodil’. De kleinste soort krokodillen en krokodilachtigen is de breedvoorhoofdkrokodil, die al 30 centimeter is wanneer hij uit het ei kruipt en gemiddeld ruim anderhalve meter lang wordt. Ook Cuviers gladvoorhoofdkaaiman, die volwassen niet langer dan 1,6 meter is, wordt vaak gezien als de kleinste krokodil ter wereld.
10. Cubaanse krokodil (Crocodylus rhombifer) – 3,5 meter
De Cubaanse krokodil of ruitkrokodil komt, zoals de naam al aangeeft, enkel voor op Cuba. Van alle krokodillen hebben ze het kleinste verspreidingsgebied; veruit de meeste van de nog levende exemplaren leven in een bepaald moerasgebied in Centraal-Cuba. De dieren zijn wellicht de meest intelligente soort krokodillen. Onder meer samenwerking tijdens de jacht is meerdere malen bij de Cubaanse krokodil geobserveerd. Wellicht is dat een illustratie van het gezegde “wie niet sterk is, moet slim zijn”: de Cubaanse krokodil is ‘slechts’ de tiende grootste krokodil.
9. Moeraskrokodil (C. palustris) – 3,5 meter

8. Onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii) – 3 tot 5 meter

7. Gaviaal (Gavialis gangeticus) – 3 tot 6 meter

6. Amerikaanse alligator (Alligator mississippiensis) – 4 tot 4,5 meter

5. Spitssnuitkrokodil (C. acutus) – 4 tot 4,5 meter

4. Orinocokrokodil (C. intermedius) – 4 tot 4,5 meter

3. Zwarte kaaiman (Melanosuchus niger) – 3,5 tot 4,5 meter

2. Nijlkrokodil (C. niloticus) – 3,5 tot 5 meter

1. Zeekrokodil (C. porosus) – 4 tot 5 meter

Jules Vismale zegt
De grootse krokodil die ooit heeft geleefd was Sarcosuchus of Deinosuchus en die kon wel 15 meter lang worden en 6000 kilo wegen!
kwadratus zegt
Oh, welk een gewijde afbeelding !